Immáron 3 éve egy olyan projektet indítottunk el, amely egy szakkör keretében, tanárt és diákot, egy közös cél érdekében egyaránt munkára sarkall.
Kollégáim egybehangzó véleménye alapján döntöttünk úgy, hogy semmi nem lehet annyira inspiratív, mint egy versenyautó építése és egy nemzetközi versenyen való megmérettetése. Diákokból álló váltó sofőrökkel, diákokból álló szerelő és felkészítőcsapattal, oktatói támogató háttérrel.
A verseny alapgondolata a 2019-es évre nyúlik vissza, amikor diáknap keretében vendégül láttuk Vályi Istvánt a Speedzone Kft. képviseletében. Az ő felajánlása volt az a VOLVO 940-es versenyautó alap, mellyel a csapatunk az első versenyen képviseltette magát. 
Ezzel az autóval diákjaink a verseny különdíjával térhettek haza. Ennek hatására döntöttünk saját jármű vásárlásán és építésén. A 2020-ban megrendezésre kerülő keceli versenyen, ezzel az autóval szintén dobogós helyen zártak diákjaink, ugyanis 33 résztvevő csapatból az előkelő 3. helyet sikerült megszereznünk.
Ez óriási sikert aratott, mind diákjaink, kollégáink és támogatóink körében, ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben újra hadrendbe állítjuk a tavaly megépített versenyautónkat.
A nyári szünet és szabadidőnk terhére, az oktatókból és diákokból álló csapattal elkezdődtek a sokszor éjszakákba nyúló felkészítő munkálatok.
A keceli rallycross centrum egy európai színvonalú pálya. Versenytársaink zöme-nemzetközi verseny révén-osztrák, német, lengyel, szlovák nemzetiségű csapatokból állt.
Október 10-én elérkezett a várva-várt nap, elindultunk a verseny helyszínére Kecelre. Nagy reményekkel állítottuk fel a standjainkat, pakoltuk ki szerszámainkat és a felszereléseket.
A gépátvételt és a pályabejárást követően, szállást foglaltunk. Igyekeztünk pihenni, de nehezen jött álom szemeinkre.
Október 11-én délután 2 órakor hangos petárdadurranást követően kezdődött el a verseny.
Nagy élmény volt látni, hogy a hatalmas porfelhő közepette 62 autó köröz a kanyarokkal sűrűn tűzdelt pályán. Sok csapat hamar szerelésre kényszerült, de az általunk felkészített Opel zökkenőmentesen vette a nehéz terepet.
A 36. körben azonban, az egyik autó sofőrje sajnos elveszítette uralmát járműve fölött és nekünk csapódott.
Megsérült az első futómű, így tanulóink biztonsága érdekében, kiállásra kényszerültünk, mellyel rengeteg időt veszítettünk.
A kiállást követően szerencsére folytathattuk a versenyt és körről-körre sikerült lemaradásunkat behozni. Ezt követően szerelőink feladata szinte kizárólag a kerékcserékre, levegőszűrő tisztításra, tankolásra korlátozódott. Komolyabb hiba nélkül teljesítette az autó az idei verseny szezont.
A hajnali órákban kaptunk néhány nem számottevő sérülést. Elveszítettük a visszapillantó tükreinket, majd a fényszórókat és keletkezett néhány horpadás a karosszérián, amit egy defekt is követett. Összehangolt csapatmunka révén, minden problémát sikerült rugalmasan és gyorsan elhárítani.
757 kört, azaz 985 kilométert tett meg a csapatunk, mellyel megszerezte 62 csapat közül az előkelő 3. helyezést. 2 kör lemaradásunk volt a 2. helyezetthez képest.
Büszkeséggel tölt el minket, hogy első középiskolaként, az országban egyedülálló módon, ismét képviseltethettük diákjainkat ezen a rangos nemzetközi versenyen. Mérhetetlen öröm volt látni az ünneplő csapatot. Látni a diákjainkat, amint az iskola képviseletében alkottak valami igazán maradandót.
Itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjem a lehetőséget azoknak, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre. Ezek a támogatóink!
Szeretnék köszönetet mondani a Nyíregyházi Szakképzési Centrumnak, a Bánkis Diákokért Alapítványnak a National Instrumentsnek és minden környékbeli gazdálkodó szervezetnek, akik valamilyen formában hozzá tettek a projekt megvalósulásához.

Pásztor Tamás
Kommunikációs szakember